
Kernbegrippen tijdvak 7 (examen) (H/V)
Hier vind je een overzicht van alle kernbegrippen en hun betekenis, die horen bij de tijdvak 7: de tijd van Pruiken en Revoluties (1700 – 1800).
Lees meerHier vind je een overzicht van alle kernbegrippen en hun betekenis, die horen bij de tijdvak 7: de tijd van Pruiken en Revoluties (1700 – 1800).
Lees meerKenmerkend aspect 27: Rationeel optimisme en ‘verlicht denken’ werd toegepast op alle terreinen van de samenleving: godsdienst, politiek, economie en sociale verhoudingen bij tijdvak 7: Pruiken en Revoluties.
Lees meerKenmerkend aspect 28: Voortbestaan van het ancien régime met pogingen om het vorstelijk bestuur op eigentijdse verlichte wijze vorm te geven (verlicht absolutisme) bij tijdvak 7: Pruiken en Revoluties.
Lees meerKenmerkend aspect 29: De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap bij tijdvak 7: Pruiken en Revoluties.
Lees meerKenmerkend aspect 30: Uitbouw van de Europese overheersing, met name in de vorm van plantagekoloniën en de daarmee verbonden transatlantische slavenhandel, en de opkomst van het abolitionisme bij tijdvak 7: Pruiken en Revoluties.
Lees meerEen oefentoets over de Pruikentijd in Amerika, Frankrijk en in Nederland. Oefen hier je kennis over het ontstaan van de liberale revoluties, welke ideeën (Verlichting) hier een belangrijke rol in gespeeld hebben, hoe het dagelijks leven was in Frankrijk en welke aanleiding, oorzaken en gevolgen er waren voor het uitbreken van de revolutie(s).
Lees meerEen oefentoets over de onafhankelijkheidsoorlog van de Amerikanen tegen de Engelsen (Engeland). Oefen hier je kennis over het ontstaan van de revolutie, de aanleiding, oorzaken en gevolgen van de revolutie voor de verdere ontwikkeling van de voormalige Engelse kolonie, de totstandkoming van de Amerikaanse grondwet van 1776 en welke rechten hierin waren opgenomen.
Lees meerEen oefentoets over de Franse Revolutie. Oefen hier je kennis over het ontstaan van de revolutie, de aanleiding, oorzaken en gevolgen van de revolutie voor de Franse samenleving, de vervolging van Lodewijk XVI, de instelling van de Terreur onder Robespierre en de beëindiging van de Franse Revolutie met de staatsgreep van Napoleon Bonaparte.
Lees meerEen oefentoets over de Bataafse Revolutie in Nederland. Oefen hier je kennis over de standhouding van Wilhelmina bij Goejanverwellesluis, het ingrijpen van de Pruisische vorst in het conflict tussen de patriotten en de orangisten, het ontstaan van de Bataafse Republiek, die vervolgens overging in het Koninkrijk Holland onder leiding van Lodewijk Napoleon en de verdere tijd van de overheersing, onder […]
Lees meerHier vind je een verzameling filmpjes die horen bij de tijd van Pruiken en Revoluties (1700 – 1800). De filmpjes gaan onder andere over de revolutie in Frankrijk, over Napoleon Bonaparte en de Napoleonistische oorlogen in Europa, de patriotten, de Franse tijd en de Bataafse Republiek en over het planetarium van Eise Eisinga.
Lees meerHier vind je een samenvatting van alle kenmerkende aspecten, kernbegrippen, onderwerpen, oefentoetsen en andere leermiddelen die horen bij de tijd van Pruiken en Revoluties (1700 – 1800).
Lees meer